OMV Petrom a lansat recent cea de-a doua editie Fabricat in Tara lui Andrei- competitia de afaceri sociale in care romanii, cu sau fara experienta de business, isi pot transforma in realitate ideile sau planurile de afaceri ce raspund unei probleme sociale dintr-o comunitate.
Antreprenorii, ONG-urile, PFA-urile, SRL-urile sau intreprinderile individuale interesate se pot inscrie in perioada 27 mai – 2 iulie pe site-ul www.taraluiandrei.ro. In luna august, juriul Fabricat in Tara lui Andrei va selecta 35 de finalisti. Acestia vor parcurge o etapa de pregatire, in care vor primi consultanta de la expertii Fabricat in Tara lui Andrei, axata pe nevoile individuale ale fiecarui finalist si sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piata, fabricarea unui prototip al produsului).
Castigatorii vor fi anuntati in luna aprilie 2016 si vor primi finantare nerambursabila de pana la 32.000 de euro fiecare, pentru a demara afacerile sociale.
Finantarea este completata de orele de consultanta oferite antreprenorilor pe toata durata proiectului, in cadrul atelierelor de lucru specializate sau sesiunilor individuale de pregatire in domenii cheie pentru viitoarele afaceri: management financiar, legislativ, marketing sau distributie. Astfel, antreprenorii vor fi pregatiti sa poata maximiza finantarea primita si sa genereze valoare economica si sociala prin afacerile lor.
“Acum doi ani, lansam Fabricat in Tara lui Andrei– un proiect complex si curajos, care venea cu o noutate in societatea noastra: afaceri care, dincolo de a genera profit, rezolva si o problema sociala. Astazi, am dovedit ca se poate si vorbim deja despre produse Fabricate in Tara lui Andrei. Despre cum mierea, lana sau plantele medicinale pot schimba vieti, pot crea locuri de munca, pot contribui la educatia copiilor sau pot creste incluziunea sociala. A doua editie Fabricat in Tara lui Andrei isi propune sa sustina si sa educe in continuare viitorii antreprenori in realizarea unor afaceri sociale de succes care sa aduca valoare si comunitatilor in care activeaza”, spune Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate la OMV Petrom.
Competitia este deschisa tuturor celor care isi doresc sa initieze o afacere sociala in una dintre comunitatile vizate de proiect. Cele 29 de comunitati sunt: Micesti (judetul Arges); Zemes, Moinesti, Slanic Moldova (judetul Bacau); Suplacu de Barcau, Marghita (judetul Bihor); Scortoasa, Tisau, Berca (judetul Buzau); Corbu (judetul Constanta); Moreni, Aninoasa, Gura Ocnitei (judetul Dambovita); Clejani, Marsa (judetul Giurgiu); Bustuchin, Turburea, Ticleni (judetul Gorj); Movileni, Poboru (judetul Olt); Poiana Campina, Podenii Noi, Scorteni (judetul Prahova); Marca (judetul Salaj); Videle, Cosmesti, Silistea, Scurtu Mare (judetul Teleorman); Madulari (judetul Valcea).
Formatul competitiei a functionat cu succes in prima editie a proiectului, dovada sunt cele 10 afaceri sociale create si rezultatele lor. Pana la finalul lui 2015, 33 de locuri de munca vor fi create pentru oamenii din comunitatile cheie, 481 de localnici beneficiaza de venituri suplimentare, iar 171 de persoane primesc instruire pentru o meserie. Astfel, primii antreprenori, de la persoane lipsite de experienta, pana la ONG-uri sau SRL-uri, au dovedit ca finantarea, alaturi de consultanta oferita de expertii Fabricat in Tara lui Andrei, pot contribui la transformarea unei simple idei intr-o afacere sociala de succes.
Competitia este organizata in parteneriat cu Fundatia NESsT, o organizatie internationala specializata in dezvoltarea de afaceri sociale in tarile in curs de dezvoltare. Rolul sau va fi de a asigura selectia si consultanta pentru dezvoltarea afacerilor sociale in primii ani de la infiintare. (A.D.).